Loading...
Oleje2018-11-09T08:33:40+00:00





Olej kokosowy powstaje w procesie tłoczenia i rozgrzewania miąższu owoców palmy kokosowej. Olej ten w temperaturze poniżej 25°C ma formę stałą, koloru białego, o charakterystycznym, kokosowym zapachu. To, co wyróżnia go spośród tradycyjnych olejów to brak utleniaczy oraz właściwości nawilżające, dzięki czemu znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce.  







Dzięki wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych olej kokosowy świetnie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach. Nie przypala się, nie jełczeje, a także nie zmienia smaku potraw. Z powodzeniem zastępuje nie tylko masło klarowane, ale również produkty do smarowania pieczywa czy pieczenia. W kosmetyce stosowany jest jako środek nawilżający do twarzy i ciała, a także jako maseczka na włosy.

Olej z nasion chia charakteryzuje niepowtarzalny, delikatny smak o orzechowej nucie, odpowiednio filtrowany zachowuje wszystkie unikalne cechy i zapewnia odpowiednie składniki odżywcze. Jest produkowany w 100% z jednej odmiany nasion i nie zawiera taniego oleju innego rodzaju lub innych składników olejopodobnych. Olej z nasion chia wspomaga budowę mięśni i wytrzymałość tkanki. Spowalnia proces przemiany węglowodanów w cukier, co wpływa na stabilizację jego poziomu we krwi. Spożywany regularnie chroni również przed działaniem wolnych rodników.

Dzięki wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych olej kokosowy świetnie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach. Nie przypala się, nie jełczeje, a także nie zmienia smaku potraw. Z powodzeniem zastępuje nie tylko masło klarowane, ale również produkty do smarowania pieczywa czy pieczenia. W kosmetyce stosowany jest jako środek nawilżający do twarzy i ciała, a także jako maseczka na włosy.






Olej konopny tłoczony na zimno z ziaren konopii siewnych, jest bogatym źródłem wielonienasyconych tłuszczów, które stanowią jego ok. 75%. Olej ten, o korzenno-orzechowym smaku i zapachu, znajduje swoje zastosowanie w kuchni jako dodatek do dań. Nie jest używany do smażenia. Dzięki zawartości witamin K i E, oraz kwasów z grupy omega 3 i 6 jest suplementem diety zalecanym dla osób z zapaleniami skóry oraz trądzikiem.Główne składniki oleju konopnego odżywiają skórę, chronią ją przed podrażnieniami, łojotokiem, starzeniem oraz wzmacniają jej ogólną odporność na niekorzystne warunki środowiska. Może być stosowany na całą skórę lub spożywany doustnie.