Super Food Kokosowa Mąka BIO

Mąkę kokosową uzyskuje się z miąższu kokosa. Nie zawiera glutenu, dlatego często może być wykorzystywana jako zamiennik zwykłej mąki pszennej. Stanowi źródło błonnika i nasyconych kwasów tłuszczowych, wykazujących działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki dużej zawartości białka polecana jest przy dietach odchudzających, sportowcom i dorastającej młodzieży. Można ją stosować zarówna do przygotowania dań słodkich, jak i wytrawnych. Jest dosyć ciężka, dlatego ciasta z niej przygotowana nie wyrosną wysokie.

Super Food Kruszone Ziarna Kakaowca BIO

Suszone ziarna kakaowca, to suszone nasiona owocu Criollo kakao. Ziarna kakaowe są podstawowym składnikiem masła kakaowego, czekolady i napojów. Dzięki ekologicznej uprawie i łagodnej obróbce zachowują wszystkie substancje odżywcze. Kakao jest znane z właściwości uspokajających, poprawiających humor, ale też zwiększających popęd seksualny. Ma w sobie dużo żelaza, cynku, potasu i chromu. Kruszone ziarna świetnie się sprawdzają jako dodatek do deserów, jogurtów, czy muesli.

Super Food Moringa Proszek BIO

Moringa proszek to wyciąg z drzewa u podnóży Himalajów, jednak obecnie uprawiana jest w tropikalnych i subtropikalnych strefach. Liście zawierają znacznie więcej beta- karotenu niż marchew, więcej kwasu foliowego niż wątróbka wołowa, więcej wapnia niż krowie mleko i więcej polifenoli niż czerwone wino. Wspiera funkcjonowanie układu kostnego, przyspiesza przemianę materii, łagodzi objawy stresu. Ważne, aby rozpuszczać płyny w ciepłych, a nie w gorących płynach, gdyż wtedy tracą większość swoich cennych właściwości.

Super Food Morwa Suszona Biała

Morwa Biała, to drzewo pochodzące z Chin, o owocach przypominających w smaku miód. Jednak ze względu, na wysoką wrażliwość podczas transportu, przeważnie występuje w postaci sproszkowanej. Proces ten nie powoduje utraty właściwości odżywczych, a smak robi się jeszcze słodszy. Co niespotykane wśród owoców, morwa zawiera aż 10 % białka, a około 50%, to naturalne cukry: fruktoza i glukoza. Morwa szczególnie polecana jest osobom przemęczonym i z problemami z zasypianiem.

Super Food Quinoa Biała BIO

Quinoa biała, inaczej komosa ryżowa, to ryż peruwiański, ceniony od lat w Ameryce Południowej (stamtąd też pochodzi). Jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Jako że posiada lekko słodki smak, może się nadawać zarówno do przygotowania dań głównych, jak i deserów. Stanowi alternatywę dla ryżu, czy kasz.

Super Food Białko Grochu BIO

Białko grochu szczególną popularnością cieszy się wśród sportowców, gdyż jest naturalnym źródłem białka, wspiera budowę masy mięśniowej, poprawia samopoczucie i dodaje energii. Nie zawiera laktozy i glutenu, szybko się trawi, dzięki czemu, po spożyciu jesteśmy nasyceni, jednocześnie czujemy się lekko i nie grożą nam wzdęcia.

Super Food Mleko Ryżowe / +Kokos

Mleko ryżowe jest alternatywą dla mleka krowiego. Sięgają po nie głównie osoby z nietolerancją na laktozę, alergicy na białko mleka krowiego i weganie. Może zastępować mleko krowie przy wypiekach, jednak nie nadaje się do kawy, którą bardzo rozwadnia. Zawiera niewielkie ilości tłuszczu, bardzo dobrze się trawi, dlatego polecane jest nawet osobom z dolegliwościami żołądkowymi,

Mleko Migdałowe Słodzone / Niesłodzone

Mleko migdałowe wytwarzane jest z pasty migdałowej ( półprodukt pozyskiwany z migdałów). Ma lekko orzechowy, delikatny smak. Zawiera dużą ilość witaminy E, a nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w mleku obniżają poziom złego cholesterolu LDL, na rzecz wzrostu dobrego cholesterolu HDL. Polecane jest osobom borykającym się z chorobami układu krążenia. Mleko migdałowe jest bogate w składniki mineralne, t.j. wapń, magnez, żelazo, czy potas, a także witaminę B2 (ryboflawina)- odpowiedzialną za produkcję krwinek czerwonych.

Super Food Krem Orzechowy Crunchy

Masło orzechowe powstaje w 100 procentach z orzeszków ziemnych arachidowych prażonych w ponad 200 stopniach. Jest bogate w białko, zawiera nienasycone tłuszcze : kwas alfa- linolenowy (omega-3) odpowiadający za sprawne funkcjonowanie mózgu, opóźniający procesy starzenia się skóry, działający przeciwzapalnie; kwas linolowy CLA (omega-6) obniża poziom cholesterolu; kwas oleinowy (omega-9) przeciwdziała rozwojowi miażdżycy i chorobom serca, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Pomimo zdrowotnych właściwości, masło orzechowe jest wysokokaloryczne, dlatego musimy uważać z jego ilościami.

Super Food Kakaowy Powder BIO

Kakaowy powder powstaje z wysuszonych krystalicznych nasion kakao. W owocu znajduje się około czterdziestu, trzycentymetrowych nasion, o lekko migdałowatym kształcie. Ziarna kakaowe od lat były wysoko cenionym produktem. U Azteków stanowiły nawet środek płatniczy. Kakao zawiera ogromne ilości minerałów, przeciwutleniaczy i enzymów. Działa na organizm pobudzająco i stymulująco. Kakaowy proszek ma zastosowanie niczym zwykłe kakao, do gotowania, pieczenia, czy deserów. W smaku jest lekko korzenny, z delikatną goryczką.

Super Food Bananowy Powder

Proszek bananowy otrzymywany jest w procesie suszenia bananów. Owoce te są bogate w witaminy C, A, E, B6, wspomagają pracę i koncentrację, jednocześnie ułatwiają zasypianie. Proszek ma intensywny smak i aromat, typowy dla świeżych i dojrzałych bananów. Sprawdza się jako dodatek do koktajli, deserów, ciast, jako żywność dla niemowląt. Proszek ma również zastosowanie w kosmetyce: można go dodawać do kremów, balsamów do ciała. Działa łagodząco i nawilżająco.

Chia Nasiona

Nasiona chia to nasiona szałwii hiszpańskiej pochodzącej z Meksyku i Gwatemali. Zawierają ogromne ilości kwasów omega-3, wapń, żelazo, pełnowartościowe białko, potas, błonnik, czy magnez. W połączeniu z wodą, pęcznieją i zapełniają żołądek, na dłużej zapewniając uczucie sytości. Nasiona można spożywać zarówno w całości, jak i zmielone. Po rozpuszczeniu w wodzie sprawdza się jako zagęszczać do zup i sosów.

Błonnik Naturalny

Błonnik naturalny sprawdza się przede wszystkim przy odchudzaniu. Po spożyciu pęcznieje w żołądku, rozciąga jego ściany, dając uczucie sytości. Spowalnia tym samym wchłanianie węglowodanów. Oczyszcza organizmów ze szkodliwych produktów przemiany materii. Pobudza perystaltykę jelit, co prowadzi do częstszych, regularnych wypróżnień, a tym samym zapobiega problemom z zaparciami. Błonnik zmniejsza wahania stężenia glukozy we krwi.

Ksylitol Fiński

Ksylitol jest zdrową alternatywą dla cukru białego. Zawiera 40 % mniej kalorii i zdecydowanie niższy indeks glikemiczny. Pozyskiwany jest z kory fińskiej brzozy, dlatego też znany jest jako cukier brzozowy. Wygląda i smakuje jaki cukier biały, jednak można wyczuć delikatny, miętowy posmak. Nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi i nie stymuluje wydzielania insuliny, dlatego szczególnie polecany jest cukrzykom. Ponadto ksylitol pomaga zapobiegać próchnicy i chorobom zębów, zmniejsza łaknienie na słodycze, ma działanie bakteriobójcze.

Jagody Goji

Jagody goji to owoce chińskiej rośliny: kolcowój pospolity. W Azji uchodzą za jedne z najzdrowszych owoców świata. Ich działanie jest bardzo szerokie: sprawdzają się zarówno w leczeniu reumatyzmu, przy spadku odporności, oczyszczają wątrobę z toksyn, wzmacniają oczy, jak i – stosowane w kosmetyce, działają przeciwzmarszczkowo. Są bogatym źródłem witaminy A, E i minerałów, takich jak: wapń, cynk, żelazo, cz fosfor.

Ostropest Mielony

Ostropest plamisty jest rośliną o silnych właściwościach odtruwających. Chroni wątrobę, przed szkodliwym działaniem alkoholu czy antybiotyków. Jako, że uprawiany jest beż nawozów i jakichkolwiek środków ochrony roślin- jest w pełni naturalny. Usuwa dolegliwości żołądkowe, wspomaga trawienie ciężkostrawnych posiłków. Łagodzi także migrenowe bóle głowy.




Nasiona Konopne BIO Łuskane

Nasiona konopne, pochodzące z wysokiej jakości ekologicznych upraw, przypominać mogą ziarna słonecznika, jednak są od nich zdecydowanie bardziej miękkie. Mają wyjątkowy smak i zapach. Zawierają aż 10 aminokwasów, dzięki czemu stanowią bogate źródło białka. Nasiona konopne charakteryzują się idealnymi proporcjami kwasów omega-6 do kwasów omega-3 (3:1), które to zmniejszają ryzyko zawału serca, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto poprawiają wygląd skóry i dodają jej elastyczności. Działają bardzo korzystnie na pracę układu nerwowego, poprawiają funkcje umysłowe.











Zielony Jęczmień Sok BIO

( 250, 100 g )

Sok z zielonego jęczmienia występuje w postaci sproszkowanych liści młodego jęczmienia. Idealnie rozpuszcza się w wodzie, nie pozostawiając grudek. Uprawiany bez użycia pestycydów i herbicydów. Sprawdza się przy detoksykacji organizmu, wspiera perystaltykę (ruchy) jelit. Zawiera witaminy wpływające korzystnie na cały układ hormonalny, a dzięki serotoninie zwanej ,,hormonem szczęścia”, pozytywnie wpływa na stan psychiczny i ogólne samopoczucie.





Młody Jęczmień Proszek

Sproszkowana postać młodego jęczmienia uzupełnia nasz organizm w niezbędne witaminy- C,E, B1, B6, beta-karoten, magnez, potas, żelazo, kwas foliowy. Bardzo ważne jest, aby proces mielenia przebiegał w odpowiedniej temperaturze, gdyż zbyt wysoka, może zneutralizować wszelkie właściwości rośliny. Młody jęczmień jest skarbnicą aminokwasów. Dzięki chlorofilowi- barwnikowi występującemu wyłącznie w roślinach, pobudza zarówno pracę serca, jak i cały organizm.








Sezam Obłuszony

Właściwości sezamu odkryto już w starożytnych Indiach, a obecnie jest popularny już na całym świecie. I to nie tylko ze względu na swoje lecznicze właściwości, gdyż nawet w kuchni ma szerokie zastosowanie. Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają jełczeniu. Ziarna sezamu zawierają duże ilości wzmacniającego kości wapnia, karotenu, witamin: B1,B2,B3, minerałów (magnez, wapń, cynk), mają właściwości antynowotworowe.


SÓL HIMALAJSKA 1000g

Kiedy mówimy o himalajskiej soli mamy na myśli tylko określony typ soli krystalicznej, „oryginalnej”, pochodzącej z jednego miejsca w Himalajach, we wschodnim pasie Karakorum w Pakistanie.W soli krystalicznej, pierwiastki dostępne są w tak drobnych cząsteczkach, że mogą być łatwo wchłaniane przez komórki organizmu ludzkiego i poddane procesowi metabolizmu. Sól krystaliczna, w swojej doskonałej formie, z geologicznego punktu widzenia, jest również nazywany halitem. Dawniej sól tą nazywano „solą króla”, ponieważ była zarezerwowana dla rodzin królewskich. Zwykły obywatel dostawał tylko sól kamienną.



Erytrytol to słodzik należący do grupy alkoholi wielowodorotlenowych (inaczej polioli lub polialkoholi). Jest bezkaloryczny, o słodkości około 70%, takiej, jak cukier stołowy. Wydalany jest z moczem. Nie ma wpływu na insulinę, w związku z czym jest bezpieczny dla wszystkich – zwłaszcza dla osób chorych na cukrzycę typu 

Doskonale nadaje się do gotowania, pieczenia oraz słodzenia. Właściwości erytrytolu sprawiają, że może stanowić doskonalą zdrową alternatywę dla cukru buraczanego. Erytrytol w naturze występuje w pyłkach kwiatów, owocach (gruszkach, melonach, winogronach), grzybach kapeluszowych, owocach morza, fermentowanych napojach, takich jak wino, a także w porostach i algach morskich.