Loading...
ZDROWA ŻYWNOŚĆ2018-12-21T15:57:10+00:00

Super Food Kokosowa Mąka BIO

Mąkę kokosową uzyskuje się z miąższu kokosa. Nie zawiera glutenu, dlatego często może być wykorzystywana jako zamiennik zwykłej mąki pszennej. Stanowi źródło błonnika i nasyconych kwasów tłuszczowych, wykazujących działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki dużej zawartości białka polecana jest przy dietach odchudzających, sportowcom i dorastającej młodzieży. Można ją stosować zarówna do przygotowania dań słodkich, jak i wytrawnych. Jest dosyć ciężka, dlatego ciasta z niej przygotowana nie wyrosną wysokie.

Super Food Kruszone Ziarna Kakaowca BIO

Suszone ziarna kakaowca, to suszone nasiona owocu Criollo kakao. Ziarna kakaowe są podstawowym składnikiem masła kakaowego, czekolady i napojów. Dzięki ekologicznej uprawie i łagodnej obróbce zachowują wszystkie substancje odżywcze. Kakao jest znane z właściwości uspokajających, poprawiających humor, ale też zwiększających popęd seksualny. Ma w sobie dużo żelaza, cynku, potasu i chromu. Kruszone ziarna świetnie się sprawdzają jako dodatek do deserów, jogurtów, czy muesli.

Super Food Moringa Proszek BIO

Moringa proszek to wyciąg z drzewa u podnóży Himalajów, jednak obecnie uprawiana jest w tropikalnych i subtropikalnych strefach. Liście zawierają znacznie więcej beta- karotenu niż marchew, więcej kwasu foliowego niż wątróbka wołowa, więcej wapnia niż krowie mleko i więcej polifenoli niż czerwone wino. Wspiera funkcjonowanie układu kostnego, przyspiesza przemianę materii, łagodzi objawy stresu. Ważne, aby rozpuszczać płyny w ciepłych, a nie w gorących płynach, gdyż wtedy tracą większość swoich cennych właściwości.

Super Food Morwa Suszona Biała

Morwa Biała, to drzewo pochodzące z Chin, o owocach przypominających w smaku miód. Jednak ze względu, na wysoką wrażliwość podczas transportu, przeważnie występuje w postaci sproszkowanej. Proces ten nie powoduje utraty właściwości odżywczych, a smak robi się jeszcze słodszy. Co niespotykane wśród owoców, morwa zawiera aż 10 % białka, a około 50%, to naturalne cukry: fruktoza i glukoza. Morwa szczególnie polecana jest osobom przemęczonym i z problemami z zasypianiem.

Super Food Quinoa Biała BIO

Quinoa biała, inaczej komosa ryżowa, to ryż peruwiański, ceniony od lat w Ameryce Południowej (stamtąd też pochodzi). Jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Jako że posiada lekko słodki smak, może się nadawać zarówno do przygotowania dań głównych, jak i deserów. Stanowi alternatywę dla ryżu, czy kasz.

Super Food Białko Grochu BIO

Białko grochu szczególną popularnością cieszy się wśród sportowców, gdyż jest naturalnym źródłem białka, wspiera budowę masy mięśniowej, poprawia samopoczucie i dodaje energii. Nie zawiera laktozy i glutenu, szybko się trawi, dzięki czemu, po spożyciu jesteśmy nasyceni, jednocześnie czujemy się lekko i nie grożą nam wzdęcia.

Super Food Mleko Ryżowe / +Kokos

Mleko ryżowe jest alternatywą dla mleka krowiego. Sięgają po nie głównie osoby z nietolerancją na laktozę, alergicy na białko mleka krowiego i weganie. Może zastępować mleko krowie przy wypiekach, jednak nie nadaje się do kawy, którą bardzo rozwadnia. Zawiera niewielkie ilości tłuszczu, bardzo dobrze się trawi, dlatego polecane jest nawet osobom z dolegliwościami żołądkowymi,

Mleko Migdałowe Słodzone / Niesłodzone

Mleko migdałowe wytwarzane jest z pasty migdałowej ( półprodukt pozyskiwany z migdałów). Ma lekko orzechowy, delikatny smak. Zawiera dużą ilość witaminy E, a nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w mleku obniżają poziom złego cholesterolu LDL, na rzecz wzrostu dobrego cholesterolu HDL. Polecane jest osobom borykającym się z chorobami układu krążenia. Mleko migdałowe jest bogate w składniki mineralne, t.j. wapń, magnez, żelazo, czy potas, a także witaminę B2 (ryboflawina)- odpowiedzialną za produkcję krwinek czerwonych.

Super Food Krem Orzechowy Crunchy

Masło orzechowe powstaje w 100 procentach z orzeszków ziemnych arachidowych prażonych w ponad 200 stopniach. Jest bogate w białko, zawiera nienasycone tłuszcze : kwas alfa- linolenowy (omega-3) odpowiadający za sprawne funkcjonowanie mózgu, opóźniający procesy starzenia się skóry, działający przeciwzapalnie; kwas linolowy CLA (omega-6) obniża poziom cholesterolu; kwas oleinowy (omega-9) przeciwdziała rozwojowi miażdżycy i chorobom serca, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Pomimo zdrowotnych właściwości, masło orzechowe jest wysokokaloryczne, dlatego musimy uważać z jego ilościami.

Super Food Kakaowy Powder BIO

Kakaowy powder powstaje z wysuszonych krystalicznych nasion kakao. W owocu znajduje się około czterdziestu, trzycentymetrowych nasion, o lekko migdałowatym kształcie. Ziarna kakaowe od lat były wysoko cenionym produktem. U Azteków stanowiły nawet środek płatniczy. Kakao zawiera ogromne ilości minerałów, przeciwutleniaczy i enzymów. Działa na organizm pobudzająco i stymulująco. Kakaowy proszek ma zastosowanie niczym zwykłe kakao, do gotowania, pieczenia, czy deserów. W smaku jest lekko korzenny, z delikatną goryczką.

Super Food Bananowy Powder

Proszek bananowy otrzymywany jest w procesie suszenia bananów. Owoce te są bogate w witaminy C, A, E, B6, wspomagają pracę i koncentrację, jednocześnie ułatwiają zasypianie. Proszek ma intensywny smak i aromat, typowy dla świeżych i dojrzałych bananów. Sprawdza się jako dodatek do koktajli, deserów, ciast, jako żywność dla niemowląt. Proszek ma również zastosowanie w kosmetyce: można go dodawać do kremów, balsamów do ciała. Działa łagodząco i nawilżająco.

Chia Nasiona

Nasiona chia to nasiona szałwii hiszpańskiej pochodzącej z Meksyku i Gwatemali. Zawierają ogromne ilości kwasów omega-3, wapń, żelazo, pełnowartościowe białko, potas, błonnik, czy magnez. W połączeniu z wodą, pęcznieją i zapełniają żołądek, na dłużej zapewniając uczucie sytości. Nasiona można spożywać zarówno w całości, jak i zmielone. Po rozpuszczeniu w wodzie sprawdza się jako zagęszczać do zup i sosów.

Błonnik Naturalny

Błonnik naturalny sprawdza się przede wszystkim przy odchudzaniu. Po spożyciu pęcznieje w żołądku, rozciąga jego ściany, dając uczucie sytości. Spowalnia tym samym wchłanianie węglowodanów. Oczyszcza organizmów ze szkodliwych produktów przemiany materii. Pobudza perystaltykę jelit, co prowadzi do częstszych, regularnych wypróżnień, a tym samym zapobiega problemom z zaparciami. Błonnik zmniejsza wahania stężenia glukozy we krwi.

Ksylitol Fiński

Ksylitol jest zdrową alternatywą dla cukru białego. Zawiera 40 % mniej kalorii i zdecydowanie niższy indeks glikemiczny. Pozyskiwany jest z kory fińskiej brzozy, dlatego też znany jest jako cukier brzozowy. Wygląda i smakuje jaki cukier biały, jednak można wyczuć delikatny, miętowy posmak. Nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi i nie stymuluje wydzielania insuliny, dlatego szczególnie polecany jest cukrzykom. Ponadto ksylitol pomaga zapobiegać próchnicy i chorobom zębów, zmniejsza łaknienie na słodycze, ma działanie bakteriobójcze.

Jagody Goji

Jagody goji to owoce chińskiej rośliny: kolcowój pospolity. W Azji uchodzą za jedne z najzdrowszych owoców świata. Ich działanie jest bardzo szerokie: sprawdzają się zarówno w leczeniu reumatyzmu, przy spadku odporności, oczyszczają wątrobę z toksyn, wzmacniają oczy, jak i – stosowane w kosmetyce, działają przeciwzmarszczkowo. Są bogatym źródłem witaminy A, E i minerałów, takich jak: wapń, cynk, żelazo, cz fosfor.

Ostropest Mielony

Ostropest plamisty jest rośliną o silnych właściwościach odtruwających. Chroni wątrobę, przed szkodliwym działaniem alkoholu czy antybiotyków. Jako, że uprawiany jest beż nawozów i jakichkolwiek środków ochrony roślin- jest w pełni naturalny. Usuwa dolegliwości żołądkowe, wspomaga trawienie ciężkostrawnych posiłków. Łagodzi także migrenowe bóle głowy.




Nasiona Konopne BIO Łuskane

Nasiona konopne, pochodzące z wysokiej jakości ekologicznych upraw, przypominać mogą ziarna słonecznika, jednak są od nich zdecydowanie bardziej miękkie. Mają wyjątkowy smak i zapach. Zawierają aż 10 aminokwasów, dzięki czemu stanowią bogate źródło białka. Nasiona konopne charakteryzują się idealnymi proporcjami kwasów omega-6 do kwasów omega-3 (3:1), które to zmniejszają ryzyko zawału serca, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto poprawiają wygląd skóry i dodają jej elastyczności. Działają bardzo korzystnie na pracę układu nerwowego, poprawiają funkcje umysłowe.











Zielony Jęczmień Sok BIO

( 250, 100 g )

Sok z zielonego jęczmienia występuje w postaci sproszkowanych liści młodego jęczmienia. Idealnie rozpuszcza się w wodzie, nie pozostawiając grudek. Uprawiany bez użycia pestycydów i herbicydów. Sprawdza się przy detoksykacji organizmu, wspiera perystaltykę (ruchy) jelit. Zawiera witaminy wpływające korzystnie na cały układ hormonalny, a dzięki serotoninie zwanej ,,hormonem szczęścia”, pozytywnie wpływa na stan psychiczny i ogólne samopoczucie.





Młody Jęczmień Proszek

Sproszkowana postać młodego jęczmienia uzupełnia nasz organizm w niezbędne witaminy- C,E, B1, B6, beta-karoten, magnez, potas, żelazo, kwas foliowy. Bardzo ważne jest, aby proces mielenia przebiegał w odpowiedniej temperaturze, gdyż zbyt wysoka, może zneutralizować wszelkie właściwości rośliny. Młody jęczmień jest skarbnicą aminokwasów. Dzięki chlorofilowi- barwnikowi występującemu wyłącznie w roślinach, pobudza zarówno pracę serca, jak i cały organizm.








Sezam Obłuszony

Właściwości sezamu odkryto już w starożytnych Indiach, a obecnie jest popularny już na całym świecie. I to nie tylko ze względu na swoje lecznicze właściwości, gdyż nawet w kuchni ma szerokie zastosowanie. Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają jełczeniu. Ziarna sezamu zawierają duże ilości wzmacniającego kości wapnia, karotenu, witamin: B1,B2,B3, minerałów (magnez, wapń, cynk), mają właściwości antynowotworowe.


SÓL HIMALAJSKA 1000g

Kiedy mówimy o himalajskiej soli mamy na myśli tylko określony typ soli krystalicznej, „oryginalnej”, pochodzącej z jednego miejsca w Himalajach, we wschodnim pasie Karakorum w Pakistanie.W soli krystalicznej, pierwiastki dostępne są w tak drobnych cząsteczkach, że mogą być łatwo wchłaniane przez komórki organizmu ludzkiego i poddane procesowi metabolizmu. Sól krystaliczna, w swojej doskonałej formie, z geologicznego punktu widzenia, jest również nazywany halitem. Dawniej sól tą nazywano „solą króla”, ponieważ była zarezerwowana dla rodzin królewskich. Zwykły obywatel dostawał tylko sól kamienną.